Social Fremtid – et tiltrængt fokus på social iværksætteri

Af Anne Katrine Heje Larsen – Direktør & stifter af KPH

16406891_10155049206589319_8259235990947195268_n

Sociale iværksættere er en styrke, vi som samfund ikke får nok ud af. Her hos KPH ser jeg hele tiden, hvordan de sociale iværksættere formår at sammensmelte kreativitet, nye teknologier og viden. De gør det gennem konstruktiv samskabelse, som ofte går på tværs af traditionelle erhverv, offentlig institutioner, frivillige og samfundets borgere.

Blandt andet derfor afholder vi årligt Spotlight på Socialt Iværksætteri, og nu er det på tide, at Danmark også sætter spotlight på det socialøkonomiske område. Der er behov for at vise resten af EU, at vi i Danmark er en stærk spiller, når det kommer til sociale, kulturelle og bæredygtige idéer og tiltag – der skal fokus på socialt innovative entreprenører og bæredygtige små virksomheder, som skaber social værdi for samfundet. Og ikke mindst skal vi støtte op om udviklingen af bæredygtige og socialøkonomiske tiltag og være med til at skubbe samfundet i denne retning.

Den danske regering besluttede i 2016 sammen med de øvrige partier, at forskningsmidlerne blandt andet skal bruges på
Fonden for Entreprenørskab. I 2017 skal 21 millioner kroner altså styrke uddannelse i iværksætteri, innovation og entreprenørskab, herunder social entreprenørskab, på alle uddannelsesniveauer. Det ser jeg som et skridt i den rigtige retning, men det er kun et lille skridt, og der er lang vej endnu. Og jeg mener at den kommunale opbakning til socialt entreprenørskab stadig ikk er optimal. Netop fordi sociale iværksættere er med til at løfte forskellige velfærdsområder og skabe værdi for både borgere og samfund som helhed, så burde det være et fokusområde i enhver kommune landet over.

Et fælles ansvar

Men det er selvfølgelig ikke kun politikerne, der skal tage ansvaret. Det er et fælles socialt ansvar, vi alle sammen må tage på vores skuldre, og det skal erhvervslivet i særdeleshed også.

Der er meget, de store virksomheder kan lære i samspillet med sociale iværksættere. Jeg ser flere og flere, som har taget innovation til sig – og det næste skridt må være at tage social innovation med ind i forretningen. Og med FN’s verdensmål er arbejdet blevet endnu nemmere at gå til, end det har været længe.

De gode historier skal også fortælles, og viden og best practices skal formidles. Derfor har KPH i samarbejde med Brain Gain Group og Re Cph etableret videns- og medieplatformen Social Fremtid.

Vores mål er at gøre Social Fremtid til Danmarks nye dybdegående medieplatform, der samler den vigtigste og nyeste viden, har fokus på de bedste værktøjer, metoder og erfaringer ved partnerskaber, sociale forretningsmodeller, vækstprogrammer, business cases og meget, meget mere inden for det socialøkonomiske felt. Derudover er Social Fremtid en kommunikationsplatform og netværksfacilitator for socialøkonomiske virksomheder, sociale iværksættere og ikke mindst for virksomheder, der ønsker at dreje forretningen i en mere socialøkonomisk retning.

16388008_1901447793474875_3427908146578958057_n

Sociale iværksættere skaber fremtidens virksomheder

Det er de sociale entre- og intraprenører, som skaber fremtidens virksomheder – de virksomheder, som på sigt finder bæredygtige løsninger på samfundets problemer. Det er også de sociale iværksættere, der inspirerer til at tænke nye forretningsmodeller og partnerskaber.

Igennem de sidste knap 8 år, har jeg som direktør for KPH været vidne til, at de sociale iværksættere skaber flere arbejdspladser og mere værdi for byer, kommuner og samfundet. De spotter komplekse samfundsproblemer og er drevet af at finde løsninger på disse. De er drevet af at gøre en positiv forskel langt mere end at skabe en forretning i sig selv. Eller sagt på en anden måde: Det er den sociale værdi, der skaber forretningen.

Det er denne bæredygtige og socialt orienterede mentalitet og tankegang, som jeg – og resten af folkene bag Social Fremtid – gerne vil videreformidle og sætte spot på. En bæredygtig tankegang, der blandt andet fokuserer på, at de udsatte i samfundet er en ressource frem for en reserve – at ALLE i samfundet har langt mere at byde på end som så, og at vi skal blive bedre til at lære af og bruge hinanden.

Vi skal anerkende det gode samarbejde. Flere hoveder er bedre end ét, hvorfor stå alene med en udfordring, når der er andre, der ser det som en opgave. Sammen kan vi vende udfordringerne til muligheder.

16473919_10155049205689319_7724180642876748713_n

Billederne her er taget i forbindelse med afholdelsen af Social Fremtids første event d. 31. januar 2017, hvor vi præsenterede projektet for venner, bekendte og interesserede. Her sang vi også for første gang Social Fremtids officielle fællessang: “Du kom med alt det, der var dig”, af Jens Rosendal.